wtorek, 2 lutego 2016

Pączki z lukrem i kandyzowanymi owocami.

Przepyszne pączki,moje ulubione.Bardzo słodkie i bardzo kaloryczne,ale nie jemy ich codziennie,więc raz do roku można sobie pozwolić.Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju.Ja dodałam ocet,który jest nie wyczuwalny w pączkach.Zapraszam:)



Składniki:
 Ciasto:
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek cukru
2 i pół łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka octu lub spirytusu
3 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:
1 szklanka twardej dowolnej marmolady
mąka do posypania stolnicy
2 szklanki oleju do smażenia

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
10 dag mieszanki keksowej

Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,mąki i mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu,żeby wyrosły.

2.Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

3.Do mąki dodajemy utarte jajka,wyrośnięte drożdże,olej,ocet lub spirytus,stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto.Wyrabiamy kilka minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce.


4. Ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki,na środek nakładamy marmoladę,przykrywamy drugim krążkiem i wycinamy mniejszą szklanką.


5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosły.


6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

7.Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję smarujemy nim pączki,następnie dekorujemy mieszanką keksową i odstawiamy do zastygnięcia.

8. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Jak z pod igły:) Piękne, bardzo zachęcają do zjedzenia. Gdybym wypatrzyła takie w cukierni pośród innych- na pewno bym wybrała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! I ta gruba warstwa lukru - cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)A ile kalorii mają te cuda,ale co tam raz do roku można sobie pozwolić.:)

      Usuń