sobota, 6 lutego 2016

Ciasteczka ,,Słoneczka''

Bardzo kruche i bardzo delikatne.Są tak pyszne,że nie można im się oprzeć.Pomimo,że są proste w wykonaniu to jest z nimi trochę pracy.Są też bardzo podzielne ponieważ wychodzi około 43 sztuki.Ciasteczka im dłużej postoją tym bardziej zmiękną.Zapraszam:)


 

Składniki:

 Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe

Dodatkowo:
10 dag wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy cienkie ciasteczka.





2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


3.Następnie ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone ciasteczka studzimy.



4.W połowie mleka rozpuszczamy budynie,do drugiej dodajemy cukier i zagotowujemy,następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy.



5.Wystudzone ciasteczka przekładamy masą budyniową,smarujemy również boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.





6.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Nadziewane kremem to schrupałabym od razu :) Bardzo ładnie wyglądają te ciasteczka, najpierw myślałam że są takie grubiutkie, a tu niespodzianka kremik w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Oj pyszne są te ciasteczka,no i właśnie z kremikiem:)

      Usuń
  2. Ale ładne!Takie delikatności:)))

    OdpowiedzUsuń