wtorek, 23 lutego 2016

Marchewkowa zupa-krem z mleczkiem kokosowym.

Uwielbiam różne zupy kremy, są bardzo zdrowe i pożywne. Pierwszy raz do zupy dodałam mleczko kokosowe i to okazał się bardzo dobry pomysł. Lekko słodką zupę przełamałam przyprawami. Do przyprawienia zupy użyłam bogatej mieszanki ziół prowansalskich oraz białego pieprzu mielonegogałki muszkatołowej mielonej od SKWORCU .Wyszło bardzo pysznie. Zapraszam:)


 

Składniki:
 50 dag marchewki
1 pietruszka
4 szklanki gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka masła do smażenia
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
gałka muszkatołowa mielona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
1 puszka mleczka kokosowego

dodatkowo:
ziarna słonecznika
chleb na grzanki

Wykonanie:
1.Marchewki i pietruszkę obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy.
2.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
3.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
4. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe ( białą część,bez wody ),następnie przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.Zagotowujemy i podajemy z dowolnymi dodatkami.
5. Chleb kroimy w kosteczkę i razem z ziarnami słonecznika prażymy na suchej i gorącej patelni.Podajemy do zupy.
6.Smacznego.

Rady:
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta,możemy dolać jeszcze bulionu lub gorącej wody.

2 komentarze:

  1. Marchewkę uwielbiam, to pewnie i taka zupak by mi posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń