niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną.

Takie muffinki można przygotować dla ukochanej osoby jako słodki prezent.Ślicznie wyglądają i są pyszne.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 kopiaste łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 płaska żelatyny spożywczej
czerwony lub różowy barwnik spożywczy
cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie wsypujemy kakao,proszek do pieczenia i obie mąki,dokładnie ucieramy.
2.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180,sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ważne żeby nie było grudek) i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy barwnik i żelatynę,dokładnie ubijamy.
4.Przygotowaną śmietanką dekorujemy muffinki wyciskając rozetki za pomocą szprycy.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.
5.Smacznego.

Rady:
Przepis na 12 sztuk.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

4 komentarze:

  1. Piękne babeczki :) Na walentynki pyszniutki, słodki prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze- pięknie udekorowane- można zjadać oczyma:)

    OdpowiedzUsuń