wtorek, 16 lutego 2016

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem.

Taka galaretka jest niedroga w przygotowaniu, a wychodzi jej sporo. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny lub octem. Możemy ją podać na śniadanie, kolację lub przekąskę.Z przepisu wyszło mi 6 miseczek. Zapraszam:)




Składniki:
2 duże udka
2 marchewki
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki zielonego groszku
2 łyżki żelatyny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Marchewki obieramy i myjemy. Następnie mięso i marchewki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Mięso i marchewki wyjmujemy a wywar przecedzamy. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wywaru powinno być około 3 szklanki.
3. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy. Obrane jajka i marchewki kroimy w plasterki a mięso z udek na kawałki.
4.Do miseczek wkładamy przygotowane składniki i zalewamy bulionem.
5. Galaretki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
6. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pycha ! W sam raz dla mojego męża ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Mój mąż też przepada za galaretką:)

      Usuń