czwartek, 11 lutego 2016

Babka z białek.

Taką babkę możemy upiec,gdy zastaną nam białka np. z pieczenia pączków.Jest puszysta i z tego przepisu zawsze się udaje.Zapraszam:)




Składniki:
 6 białek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
szczypta soli

dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1.Masło stopić i wystudzić.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,cukier waniliowy i ubijać kilka minut.Na przemian dodawać ostudzone masło,mleko i mąkę z proszkiem do pieczenie.Dokładnie wymieszać.Na koniec wsypać rodzynki.
3.Formę kesksówkę o wymiarach 35 cm x 11 cm x 7 cm ,posmarować masłem i posypać bułką tartą.Przełożyć ciasto i piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Ostudzić i wyjąć z formy.Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry.
5.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam babeczki :) I zjadłabym kawałek ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń