poniedziałek, 1 lutego 2016

Lane faworki.

Pyszne i chrupiące,troszkę inne od tradycyjnych.Jeżeli ciasto jest za gęste i nie chce lać się przez lejek dolewamy jeszcze trochę mleka delikatnie mieszając z ciastem.Z przepisu wychodzi spora porcja faworków.Zapraszam:)




Składniki:
 10 dag mąki pszennej
3 jajka
1 cukier waniliowy
około pół szklanki mleka

dodatkowo:
olej do smażenia ( około 2 szklanki )
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym,mlekiem i mąką pszenną na gładką masę.
2. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.





3. Olej rozgrzać w garnku ,przez lejek lać ciasto tworząc różne formy.Faworki piec z obu stron po kilka chwil.Upieczone wyjąc i osączyć na papierowym ręczniku.
4.Faworki oprószyć cukrem pudrem.
5. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Przynajmniej jest trochę zabawy przy takich faworkach :) Jak przy laniu wosku ;)

    OdpowiedzUsuń