piątek, 5 lutego 2016

Kruche ciasteczka czekoladowe z kardamonem.

Te ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne.Mocno czekoladowe z nutką kardamonu.Pysznie smakują z filiżanką aromatycznej kawy.Z przepisu wyszło mi 46 ciasteczek.Do przygotowania tych ciasteczek użyłam wspaniałego,ekologicznego i niezwykle aromatycznego mielonego kardamonu od ECOBLIK .Zapraszam:)






Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
5 dag mlecznej czekolady
szczypta mielonego kardamonu

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
szczypta mielonego kardamonu
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1.Ciasto: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mące stolnicy i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Czekoladę łamiemy na mniejsze części,następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mielony kardamon i dokładnie mieszamy.
3.Następnie rozpuszczoną polewą dekorujemy ciasteczka i odstawiamy do zastygnięcia.
4.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Oj jak ja lubię wszelkie ciasteczka :) Chociaż późna pora to częstuje się jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i proszę się częstować:)

      Usuń