czwartek, 25 lutego 2016

Marchewkowo-ziemniaczane placki z piekarnika.

Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki pysznie w nich chrupią. Do placków użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich oraz bogatej mieszanki czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:
 2 duże marchewki
6 średnich ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki suszonych pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czubrycy zielonej

Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.
4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.
5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu.
6. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Robiłam placki ale nam nie posmakowały, być może te przypadły by nam do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może akurat te by Wam posmakowały. Nam bardzo smakowały:)

      Usuń