niedziela, 7 lutego 2016

Czekoladowy tort urodzinowy.

Ten tort przygotowałam dla mojej córki Elizy z okazji jej 16 urodzin. Tort był niespodzianką i jak go dzisiaj zobaczyła to była bardzo zachwycona. Pyszny mocno czekoladowy, idealny dla wielbicieli czekolady. Zapraszam:)




   Składniki:
Ciasto czekoladowe:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12,5 dag masła lub margaryny

Masa śmietankowo-czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
5 dag czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
gorąca woda

Masa na dekorację:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
gorąca woda
2 łyżki kakao

Kulki kokosowe:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i kakao,dokładnie ucieramy,na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę,dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.

2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej,następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao,żelatynę i płynną czekoladę,dokładnie ubijamy. Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao i żelatynę,dokładnie ubijamy. Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta,a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.

4. Mleko zagotowujemy z cukrem.Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną,następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Studzimy. Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki.Tak około 20 sztuk.

5. Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy gorącą wodę,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nią tort.Na koniec dekorujemy cukrową posypką.Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

7.Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Torcik cudownie wygląda :-) z chęcią bym taki zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik cudownie wygląda :-) z chęcią bym taki zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam,jeszcze jest to poczęstuję:)

      Usuń
  3. O wow! Pysznie się prezentuje, i te kulki kokosowe-cudeńka. Sto lat dla córki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza torcik cudny :) na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asia:)Oj torcik wyszedł bardzo pyszny:)

      Usuń
  5. Piękny torcik ! Pomysł z kuleczkami na górze super :)

    OdpowiedzUsuń