sobota, 7 listopada 2015

Pulchne poduszeczki z białym serem.

Kto nie lubi pysznych,puszystych drożdżowych bułeczek?Możemy je zabrać do pracy,do szkoły.Te bułeczki długo pozostają świeże.Nadziane pysznym serkiem.Zapewniam,że każdy się na nie skusi.Zapraszam:)




Składniki:
 Rozczyn:
10 dag drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
1 kg mąki tortowej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła lub margaryny
szczypta soli
1 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie serowe:
50 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
1 budyń waniliowy
cukier ( według uznania )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosły.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,sól,roztopione masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce,żeby podwoiło swoją objętość.
3. Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na gładką,jednolitą masę.Cukier dodajemy według uznania.
4. Na stolnicy wałkujemy ciasto.Kroimy w kwadraty lub prostokąty,na każdy nakładamy porcję sera i składamy na pół zlepiając brzegi.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Smacznego.

Rady:
 Z przepisu wyszło mi 6 blaszek bułeczek.



(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

7 komentarzy: