niedziela, 22 listopada 2015

Placek prowansalski z płatkami papryki i serem.

Taki placek możemy przygotować na szybką przekąskę.Zaletą tego placka jest to,że ciasto nie musi wyrastać.Smakuje na gorąco jak i na zimno.Zioła prowansalskie i papryka nadają mu pysznego smaku i zapachu.Do tego placka użyłam wspaniałych ziół prowansalskich i aromatycznej papryki czerwonej w płatkach od  SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży świeżych
1 łyżeczki cukru
3 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki papryki czerwonej w płatkach

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy
10 dag sera żółtego

Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
2.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do tortownicy posmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem.
3.Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nim upieczony placek i zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.
5.Upieczony placek kroimy w trójkąty i podajemy.
6. Smacznego.


3 komentarze: