wtorek, 19 maja 2015

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe.

Słodkie ciasto,gorzka polewa,lekko kwaśne owoce-pysznie.Zapraszam.




Składniki:
 2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka czerwonych porzeczek

polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztopić razem z kakao i wystudzić.
2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać mąkę,proszek do pieczenia i masło z kakao.Dokładnie wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,posypać porzeczkami.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczone ciasto wystudzić.
5. Polewa:cukier i kakao połączyć z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę,chwilę pogotować cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i i mieszać do połączenia się składników i lekkiego ostudzenia.
6. Lekko ostudzoną polewą posmarować ciasto.Odstawić do zastygnięcia polewy.
7.Smacznego.

2 komentarze: