piątek, 8 maja 2015

Focaccia z oliwkami i rozmarynem.

Bardzo smaczna przekąska,która pysznie pachnie rozmarynem.Zapraszam.




Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki oliwy
10 zielonych oliwek
niepełna szklanka ciepłej wody

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła

Wykonanie:
1. Do miski dodajemy drożdże,cukier i połowę ciepłej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe składniki:pokrojone oliwki,sól,oliwę,suszony rozmaryn i mąkę.Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.
2. Z ciasta formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
4. Następnie z wierzchu smarujemy oliwą i układamy gałązki rozmarynu.
5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz