niedziela, 3 maja 2015

Chlebki pita z nadzieniem.

Takie chlebki z nadzieniem to znakomita przekąska.Przede wszystkim bardzo syta.Moja rodzina uwielbia takie jedzonko.Z przepis wyszło mi 8 sztuk takich jak na zdjęciu.Zapraszam.




Wykonanie:
 Chlebki:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 dag drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
sezam do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
1 jajko

Nadzienie:
1 duży filet z kurczaka ( około 40 dag )
przyprawa kebab-gyros
olej do smażenia
1 duży zielony ogórek
1 duży pomidor
kilka liści zielonej sałaty
majonez
ketchup

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody. Następnie do drożdży dodajemy sól,oliwę i mąkę,stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę,zagniatamy ciasto.Formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części,każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem,o średnicy 23 cm. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2. Upieczone chlebki studzimy,przekrawamy na cztery części,następnie każdą część dodatkowo rozcinamy.
3. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w cienkie plasterki,każdy plasterek lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawą.Następnie odstawiamy na około 30 minut.Po tym czasie smażymy do miękkości i rumienienia na oleju.
4. Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy.Ogórek obieramy i kroimy w plasterki razem z pomidorem.
5. Do rozciętych chlebków pita wkładamy przygotowane nadzienie.Podajemy udekorowane ketchupem i majonezem.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz