wtorek, 5 maja 2015

Chlebek marchewkowy.

Pyszny,domowy chlebek o lekkim smaku marchewki.Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem.Ja uwielbiam na śniadanie lub kolację.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
półtorej łyżeczki soli
1 marchewka (około 10 dag )

dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
2. Marchewkę obrać,umyć,dokładnie osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Do mąki dodać sól,marchewkę,drożdże i stopniowo wlewając zagnieść ciasto przez około 5 minut.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę żeby wyrosło.
4. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i włożyć go do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm.Ponownie odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
5. Wyrośnięty chlebek piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony wystudzić.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz