niedziela, 17 maja 2015

Rabarbarowiec w kruchym cieście z galaretką.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu,lekko kwaśne i nie za słodkie.Połączenie galaretki z rabarbarem po upieczeniu pysznie smakuje.Zapraszam.





Składniki:
 Ciasto:
4 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
1 dowolna galaretka ( u mnie brzoskwiniowa )

Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy na dwie części.
2. Jedną część ciasta wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
3. Rabarbar oczyszczamy,obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.Do pokrojonego rabarbaru wsypujemy galaretkę w proszku.Dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto.
4. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na rabarbar.
5. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
6. Upieczone ciasto studzimy,wyjmujemy z blaszki i oprószamy cukrem pudrem.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz