niedziela, 12 maja 2019

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie.

 Dzień Dobry w niedzielę :)

Znacie gotowany sernik? Lubicie taki sernik? Ja uwielbiam, ale zdecydowanie za rzadko taki przygotowuję. Najczęściej serniki piekę. Muszę się poprawić. Już mam kilka nowych pomysłów. Nie ukrywam, że sernik wychodzi bardzo pyszny. Taki inny niż pieczony. Tym razem postanowiłam przygotować go na puszystym biszkopcie i udekorować bardzo słodkim kajmakiem i małymi herbatnikami. Wyszło i pięknie i pysznie i aż miło było patrzeć gdy proszono o dokładkę. Polecam, zróbcie taki sernik :) Słodkich inspiracji Wam życzę :)









Potrzebujemy:

Na biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na sernik
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru 
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka

Dodatkowo:
puszka kajmaku ( 40 dag )
około 10 dag mini herbatników



Wykonanie pysznego sernika:



1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.


 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy go do blaszki w której się piekł tylko blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na biszkopt wykładamy masę serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Masę serową wylewam gorącą.


4. Z kajmakiem: Gdy masa serowa jest zastygnięta i zimna na sernik rozsmarowujemy masę kajmakową.


5. Podanie: Sernik kroimy, dekorujemy mini ciasteczkami i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej  trzy razy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

16 komentarzy:

  1. Z takimi dodatkami, to ja rozumiem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda obłędnie. Myślę, że na jednym kawałku bym nie zakończyła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam kiedyś gotowany sernik i bardzo mi smakował. Chętnie wproszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudenko :) sprobuje zrobic :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana uwielbiam sernik gotowany :-) a tu jeszcze kajmak :-) poezja smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko polecam moją wersję :) Pyszny był :)

      Usuń
  6. Same pyszności w tym serniczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki ten sernik musi być pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast kajmaku dałam dżem truskawkowy i starta białą czekoladą

    OdpowiedzUsuń