niedziela, 5 maja 2019

Szpinakowa babka.

Witam Was cieplutko w deszczową niedzielę.

Dzisiaj częstuję pyszną babką ze szpinakiem. Taka babka jest idealna na świąteczny stół. W pięknym zielonym kolorze wprowadzi wiosenny nastrój do naszego domu. Polecam upiec i częstować gości i rodzinę. Dodam, że szpinak nie jest w cieście wyczuwalny. Już pisałam kilka razy, że uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Kto nie piekł zachęcam do odważenia się. Ciasta ze szpinakiem są lekko wilgotne i niezwykle delikatne. Polecam :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 duże jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
10 dag szpinaku rozdrobnionego mrożonego



Wykonanie pysznej babki szpinakowej:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy.


2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy.


3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.


5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.


6. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

10 komentarzy: