Witam Was cieplutko w deszczową niedzielę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 duże jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
10 dag szpinaku rozdrobnionego mrożonego
Wykonanie pysznej babki szpinakowej:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy.
2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
6. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Ładna, puszysta babka! Takiego typu ciasta najbardziej lubię robić i jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Taka właśnie mi wyszła i puszysta i pyszna :)
UsuńJako że lubię szpinak ta babka jest jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam :)
UsuńŚwietna babeczka kochana :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuję i częstuj się :)
UsuńAleż mi ochoty narobiłaś ;-D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńŚliczna babka wyszła :D
OdpowiedzUsuń