poniedziałek, 6 maja 2019

Budyniowo-kokosowe ciasteczka.

Dzień Dobry w bardzo deszczowy poniedziałek :)

Zapraszam na pyszne ciasteczka, takie piaskowe, wprost rozpływają się w ustach. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Do wykonania raz dwa i pieczenie. Pięknie pachną, tak budyniowo. Upieczcie koniecznie :) Zachęcam :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy




Wykonanie pysznych ciasteczek budyniowych:



1. Składniki na ciasto przekładamy do miski.



2. Następnie zagniatamy ciasto.


3. Odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego.



4. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Między kulkami zachowujemy odstępy ponieważ urosną.



5. Pieczemy do zrumienienia przez około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.


6. Podajemy i smacznego życzę.
 



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek.


10 komentarzy: