środa, 15 maja 2019

Jagodowe muffinki.

 Gdy mamy ochotę na coś słodkiego i koniecznie domowego polecam upiec muffinki. Niezwykle proste  w wykonaniu i szybkie, a do tego pyszne. Można nawrzucać byle czego, upiec i gotowe. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły, czy na piknik. Polecam :) Słodkich inspiracji Wam życzę :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki mąki krupczatki
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
pół szklanki jagód kamczackich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy



Wykonanie pysznych muffinek jagodowych:



1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość. Wlewamy olej i chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i budyń waniliowy w proszku, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy owoce i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej wcześniej papierowymi papilotkami.


3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.


4. Muffinki podajemy i smacznego życzę.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Jagody mogą być świeże lub mrożone.

12 komentarzy: