Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 średnich jabłek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami:
1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.
4. Pudrowanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem.
5. Podanie: Ciasto podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około osiem sporych porcji.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
takie ciasta sa bardzo szybkie do zrobienia i smaczne... ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Polecam :)
UsuńCiasto mego dzieciństwa ;-D
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńKocham takie ciasta ^_^
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń