sobota, 4 maja 2019

Łatwy jabłecznik.

Takie ciasto można przygotować bardzo szybko z produktów, które zawsze mamy w szafce kuchennej. Ciasto można przygotować dla niespodziewanych gości lub szybki podwieczorek. Bardzo puszyste i bardzo pyszne. Na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka, a duża ilość jabłek sprawia, że jest idealne. Polecam. Upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 średnich jabłek

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.




2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.


4. Pudrowanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem.


5. Podanie: Ciasto podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około osiem sporych porcji.
Tortownica o średnicy około 23 cm.










6 komentarzy: