piątek, 3 maja 2019

Kakaowa babka.

Witam Was cieplutko :)

Przepis znaleziony w starym zeszycie-babeczka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Mocno czekoladowa i mleczna. Kto jeszcze takiej nie piekł to zachęcam, warto. Nie tylko na świąteczny stół, ale też na podwieczorek z filiżanką ulubionej kawy, a do tej babki kawa pasuje idealnie. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)











Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta



 Wykonanie pysznej kakaowej babki:


1. Mleko z kakao przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie studzimy.


 2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystość. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao. Dokładnie miksujemy


 3. Ciasto przekładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


 4. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczoną. Upieczoną lekko studzimy i jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.


 5. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem i kroimy. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.

7 komentarzy: