czwartek, 2 maja 2019

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką.

Witam Was cieplutko :)

Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
2 śmietanki typu ,,śnieżka''
300 ml zimnego mleka
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich

Dodatkowo:
1 galaretka o smaku owców leśnych
1 szklanka gorącej wody



Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem:


1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


3. Pieczenie: Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.


4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy.



5. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy rozgniecione jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.


 6. Przekładanie: Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na piankę lekko wciskamy galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.


 7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



 Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml.
Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek.
Owoce mogą być świeże jak i mrożone.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.



4 komentarze:

  1. Ciasto ze szpinakiem ulubione mojej córci;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Cieszę się :) Ciasta ze szpinakiem są bardzo pyszne :)

      Usuń
  2. fajne to ciasto , ja za szpinakiem nie przepadam ale też od czasu do czasu robię ;) leśny mech

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szpinak uwielbiam i często gości na moim stole i na słodko i na wytrawnie :)

      Usuń