Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że są pieczone na jogurcie naturalnym długo zachowują świeżość. Idealne z masełkiem i tak jak ja lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
40 dag mąki tortowej
40 dag jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego )
1 łyżeczka soli
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
pół szklanki mąki krupczatki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułek:
1. Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Następnie ciasto
przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto.
Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się
przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki.
3. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Oj zjadłabym teraz taką ;-D
OdpowiedzUsuńPolecam upiec :)
UsuńPyszne domowe bułeczki ❤
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, takie domowe najlepsze :)
UsuńTe domowe bułki nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, domowe najlepsze :)
Usuń