wtorek, 7 maja 2019

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem.

Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że są pieczone na jogurcie naturalnym długo zachowują świeżość. Idealne z masełkiem i tak jak ja lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
40 dag mąki tortowej
40 dag jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego )
1 łyżeczka soli
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
pół szklanki mąki krupczatki
3 łyżki posiekanego szczypiorku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych bułek:



1. Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.



 2. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki.


 3. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.


4.  Gotowe podajemy i smacznego życzę.




Moje rady:

Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

6 komentarzy: