wtorek, 30 kwietnia 2019

Zupa cebulowa z serowymi grzankami.

Rozgrzewająca i pachnąca cebulą i ziołami zupa. Idealna na chłodne dni jak również na przeziębienie. Uwielbiamy tą zupę. Wzbogacona serem żółtym i grzankami jest również sycąca. Polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznego życzę :)







Potrzebujemy:

Na zupę:
2 duże cebule
2 szklanki bulionu warzywnego
2-3 łyżki masła
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół łyżeczki tymianku suszonego
pół łyżeczki bazylii suszonej
5 dag sera żółtego

Na grzanki:
1 bułka lub pół bagietki
5 dag sera żółtego


Wykonanie pysznej zupy cebulowej:


1. Cebule obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut, uważamy żeby za mocno nie przypiec.
Cebulę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy zioła, starty ser na tarce o dużych oczkach i przyprawimy do smaku solą i pieprzem.

2. Bułkę lub bagietkę kroimy na cieniutkie kromeczki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż będą grzanki chrupiące i ser się roztopi.

3. Gorącą zupę podajemy z grzankami.Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 2 porcje.
Aby uzyskać więcej porcji należy podwoić składniki.

7 komentarzy: