Zamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
3 małe jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
5 dag mlecznej czekolady
pół szklanki rodzynek
Wykonanie:
1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy
na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej
miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia
się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki i pokrojoną w małą kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się
martwić.
2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi
papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna.
3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.
Serniczki podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA
ale pyszności w sam raz na jeden kęs
OdpowiedzUsuńCudowne ci wyszły, mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię takie mini serniczki ^_^
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPyszne serniczki :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńKolejne serniczkowe cudeńka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuń