Polecam Wam kolejną pyszną pastę do pieczywa. Przygotowaną z jajek, sera żółtego i smażonej cebulki. Ta cebulka to był bardzo dobry pomysł, dzięki niej pasta ma ciekawy smak. W paście jajecznej obowiązkowo musi się znaleźć szczypiorek. Bardzo polecam na śniadanie lub kolację ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :)
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
pół małej cebuli
10 dag twardego sera żółtego
3 łyżki majonezu
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
5. Smacznego życzę.
Mogłybyśmy ją jeść solo bez dodatków albo z jakąś sałatką :D
OdpowiedzUsuń