Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto
na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką
cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje
każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
20 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
5 połówek brzoskwiń w syropie
Pianka:
1 cytrynowa galaretka
250 ml gorącej wody
250 ml śmietanki kremówki 30 %
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i
chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia,
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30
minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka,
pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia
budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na
puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie
stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.
3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.
4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na 500 ml mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
ale kusi! chociaż po świętach jestem objedzona to na kawałek bym się skusiła
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńWspaniałe :) pozdrawiam i zapraszam do mnie: https://rurkazkremem01.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zaglądnę :)
UsuńBardzo lubię takie wypieki <3
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńFajne takie orzeźwiające cytrusowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że się podoba :)
UsuńPrzepysznie wygląda to twoje ciacho ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń1 l mleka na dwa budynie, czy 2 szklanki na dwa budynie?
OdpowiedzUsuń