Uwielbiam piec torty i zaskakiwać nimi moich najbliższych. W pieczenie zawsze wkładam całe moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się od razu wiosennie i weselej. Można nim zaskoczyć gości i najbliższych. Zapraszam :)
Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę
Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie
ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki temu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami
z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Składniki:
Biszkopty x 4:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnik spożywczy według uznania
Ciasteczka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
Bezy:
2 białka
pół szklanki cukru
zielony barwnik spożywczy według uznania
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder według uznania
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy
cukier i
ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o
średnicy około
18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy
biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i
wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy
na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy
ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy
do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
Upieczone dokładnie studzimy.
3. Bezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy
cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do
rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem
wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni
i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy
około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z
termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w
piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, staramy się żeby nie było grudek i odstawiamy ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodajemy cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, dokładnie ubijamy.
5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch boki tortu. Tort na chwilę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W między czasie kruszymy drobno czwarty biszkopt. Dekorujemy tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem lekko dociskając je do tortu. Należy pamiętać, żeby krem śmietankowy całkiem nie stężał, bo ciężko będzie udekorować tort.
6. Podanie: Tak wykonany tort odstawiamy jeszcze do lodówki, żeby krem dokładnie stężał, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na około 8 porcji.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Tort wygląda przepysznie! A ten zielony kolorek jest uroczy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że się podoba :)
UsuńUroczy wypiek. Życzę powodzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
Dziękuję :) Odwiedzę Twój blog z przyjemnością :)
UsuńCudowny! <3 Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda <3 My lubimy robić szpinakowy biszkopt i też ma cudny wiosenny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też lubię ciasta ze szpinakiem, ale tym razem zależało mi na takim właśnie biszkopcie :)
UsuńPiękny torcik, życzę powodzenia w konkursie :*
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Widziałam o wiele lepsze przepisy, więc pewnie się nie uda, ale warto spróbować :)
UsuńPiękne wykonanie.
OdpowiedzUsuń