poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami.

Uwielbiam piec torty i zaskakiwać nimi moich najbliższych. W pieczenie zawsze wkładam całe moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się od razu wiosennie i weselej. Można nim zaskoczyć gości i najbliższych. Zapraszam :)




 Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki temu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”





Składniki:

Biszkopty x 4:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnik spożywczy według uznania

Ciasteczka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
 2 żółtka

Bezy:
2 białka
pół szklanki cukru
zielony barwnik spożywczy według uznania

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder według uznania
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody


Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Bezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, staramy się żeby nie było grudek i odstawiamy ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodajemy cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, dokładnie ubijamy.

5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch boki tortu. Tort na chwilę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W między czasie kruszymy drobno czwarty biszkopt. Dekorujemy tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem lekko dociskając je do tortu. Należy pamiętać, żeby krem śmietankowy całkiem nie stężał, bo ciężko będzie udekorować tort.

6. Podanie: Tak wykonany tort odstawiamy jeszcze do lodówki, żeby krem dokładnie stężał, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na około 8 porcji.
Szklanka do odmierzania  o pojemności 250 ml.

 Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole.

 „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

 Przy świątecznym stole

12 komentarzy:

  1. Tort wygląda przepysznie! A ten zielony kolorek jest uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy wypiek. Życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie :)

    zapraszam do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Odwiedzę Twój blog z przyjemnością :)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda <3 My lubimy robić szpinakowy biszkopt i też ma cudny wiosenny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też lubię ciasta ze szpinakiem, ale tym razem zależało mi na takim właśnie biszkopcie :)

      Usuń
  5. Piękny torcik, życzę powodzenia w konkursie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Widziałam o wiele lepsze przepisy, więc pewnie się nie uda, ale warto spróbować :)

      Usuń