Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
dowolna posypka cukrowa
Wykonanie:
1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy
olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do
pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o
wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.
4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam blaszki o
wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można pokroić na 16 kawałków.
Ciasto podałam na ślicznych talerzykach od Galerii Cuda Świata:
Bardzo lubimy takie "suche" ciasta w połączeniu z powidłami czy jakimś dżemem :)
OdpowiedzUsuńCiasto pieczone na oleju to nie jest aż tak suche :) A z powidłem jest idealne :)
UsuńPięknie wygląda i ta piękna aranżancja ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Starałam się :)
UsuńPysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKawał takiego czekoladowego ciacha i człowiek od razu jest szczęśliwszy ^_^
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper ciacho. Dawno nie robiłam takiego " zwykłego " czekoladowego.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Twoje zdjęcia Iza. No i oczywiście talerzyki,mam na ich punkcie hopla;)
Dzięki Monia :) Staram się, żeby robić ładne zdjęcia, ale nie zawsze mi wychodzą...niestety :( A talerzyki to ja kocham i muszę je w końcu policzyć, bo mam ich sporo :)
UsuńPyszne do kawki :) Jaka piękna wiosna u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie jest tak pięknie :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńFajny przepis, pewnie wypróbuję bo bardzo lubię piec. Moja słabością są właśnie ciasta czekoladowe. Fajne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i moge polecić wszystkim wielbicielom wypieków. Z uiele z tych wskazówek korzystam na co dzień i dzieki nim moje ciasta wychodzą przepyszne.
OdpowiedzUsuń