środa, 3 lutego 2016

Napój marchewkowo-pomarańczowy.

Zamiast kupować w sklepie możemy sami sobie przygotować pyszny napój.Ilość cukru będzie zależała od nas.Przepis znalazłam w jakieś książce kucharskiej,ale znacznie zmieniłam w nim ilość cukru i wody,a kwasek cytrynowy zastąpiłam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Zapraszam:)




Składniki:
 3 duże pomarańcze
60 dag marchewki
5 litrów wody
sok z cytryny według uznania
1 szklanka cukru

Wykonanie:
1.Pomarańcze dokładnie myjemy sparzamy wrzątkiem.Dwie pomarańcze obieramy,jedną pozostawiamy nieobraną,następnie kroimy na ćwiartki. Marchewki obieramy,myjemy i osuszamy,następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka przekładamy pokrojone pomarańcze,startą marchewkę i cukier,całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości.
2.Gdy składniki będą miękkie miksujemy je na gładką masę.
3.Pozostałą wodę zagotowujemy,dodajemy zmiksowane składniki i sok z cytryny,całość dokładnie mieszamy i studzimy.Jeżeli napój wyda nam się mało słodki to dodajemy jeszcze cukru.
4. Przestudzony napój przecedzamy i podajemy.
5.Smacznego.

Rady:
 Ja dodałam sok z półtorej cytryny.

4 komentarze:

  1. Już sam kolorek tego soku zachęca do skosztowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)Taki śliczny mi wyszedł i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie i zapewne tak smakuje, zastanawiam się jak intensywnie czuć marchewkę?

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Czuć i marchewkę i pomarańczę,ale wszystko zależy od jakości marchewki.Ja akurat miałam jędrną,soczystą i bardzo słodką marchewkę:)

      Usuń