wtorek, 7 lipca 2015

,,Wulkan'' ciasto czekoladowo-owocowe.

Postanowiłam upiec ciasto owocowe. Jakie było moje zdziwienie gdy po upieczeniu zobaczyłam ciasto. Pierwsza nazwa jaka przyszła mi do głowy to wulkan. Ciasto wyszło pyszne,mięciutkie, po prostu idealne. Zapraszam :)




Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
10 dag mlecznej czekolady
100 ml mleka
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
pół szklanki borówek
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki

Do dekoracji:
cukier puder do posypania
gałązki porzeczek do dekoracji

Wykonanie:

1. Masło roztapiamy z cukrem i lekko studzimy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej i również lekko studzimy. Owoce płuczemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy.

2. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, wiórki kokosowe, mleko i masło z cukrem.

3. Na koniec wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami porzeczek.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.

2 komentarze:

  1. Prawdziwy wulkan smaku-mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz i zapewniam,że ciasto było pyszne;)

    OdpowiedzUsuń