wtorek, 7 lipca 2015

,,Wulkan'' ciasto czekoladowo-owocowe.

Postanowiłam upiec ciasto owocowe.Jakie było moje zdziwienie gdy po upieczeniu zobaczyłam ciasto.Pierwsza nazwa jaka przyszła mi do głowy to wulkan.Ciasto wyszło pyszne,mięciutkie,po prostu idealne.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
10 dag mlecznej czekolady
100 ml mleka
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
pół szklanki borówek
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania
gałązki porzeczek do dekoracji

Wykonanie:
1. Masło roztapiamy z cukrem i lekko studzimy.Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej i również lekko studzimy.Owoce płuczemy,oczyszczamy i dokładnie osuszamy.
2. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki:mąkę z proszkiem do pieczenia,czekoladę,wiórki kokosowe,mleko i masło z cukrem.
3. Na koniec wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone ciasto studzimy,wyjmujemy z formy,oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami porzeczek.
6.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Prawdziwy wulkan smaku-mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz i zapewniam,że ciasto było pyszne;)

    OdpowiedzUsuń