środa, 1 lipca 2015

Mus truskawkowy z bitą śmietaną.

To już chyba ostatnie w tym roku truskawki,szkoda,że sezon truskawkowy trwa tak krótko.Pyszny i prosty w wykonaniu deser,gotowy dosłownie w kilka chwil.Polecam gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Z przepisu wychodzi 4 porcje deseru.Zapraszam.




Składniki:
 Mus:
50 dag truskawek
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
1 łyżka miodu

Bita śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku

Wykonanie:
1. Truskawki myjemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.Następnie truskawki miksujemy na gładką masę z miodem,cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
3. Do szklanek lub miseczek nalewamy mus i następnie nakładamy bitą śmietanę.
4. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.
5.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Deser pierwsza klasa! No i ten dodatek miodu-pyszota!

    OdpowiedzUsuń