niedziela, 5 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.

Znalazłam przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania i postanowiłem je wypróbować.Ciasto po upieczeniu wyszło bardzo mięciutkie,gdy troszkę przestygnie jest takie półkruche.Ponieważ moje krzaczki porzeczek uginają się od owoców postanowiłam upiec z nimi to ciasto.Lekko kwaśne owoce przełamują słodycz ciasta.Zapraszam.




Składniki:
 20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 dag drożdży
2 łyżki śmietany 12 %

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
około 3 szklanki czarnych porzeczek

Wykonanie:
1. Porzeczki oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Drożdże rozcieramy ze śmietaną.
2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder,dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców ,następnie wbijamy jajka,dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 x 25 cm.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami.Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
5. Studzimy,wyjmujemy z blaszki i podajemy.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz