środa, 22 lipca 2015

Ogórki konserwowe.

Zaczyna się sezon ogórkowy,warto więc przygotować kilka słoików ogórków na zimę.Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania.Z tego przepisu wychodzą chrupiące.Z przepisu wychodzi około 4 litrowe słoiki ogórków.Zapraszam.




Składniki:
 Zalewa:
1 szklanka octu 10 %
3 szklanki wody
12 łyżeczek cukru
10 łyżeczek soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego


Dodatkowo:
około 2 kg ogórków ( najlepiej jednakowej wielkości )
koper

1. Składniki zalewy przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2. Ogórki i koper płuczemy i dokładnie osuszamy.
3. Do umytych i suchych słoików wkładamy ogórki i koper.Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy.
4. Słoiki gotujemy około 5 minut od zagotowania na małym ogniu.Następnie studzimy i przenosimy do spiżarni.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz