środa, 15 lipca 2015

Owocowy murzynek z kremem mascarpone.

Niezwykle pyszne ciasto.Czekolada,lekko kwaśne owoce i serek mascarpone to bardzo pyszne połączenie.Do tego ciasto ładnie się prezentuje na stole,więc z powodzeniem możemy je upiec dla gości.Zapewniam,że nie można się od niego oderwać.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jajka
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki czerwonej porzeczki

Dodatkowo:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżki mleka

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy,dodajemy cukier i kakao,następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników.Masę studzimy.Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy.Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy,następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mleko,miksujemy na gładką masę.Na koniec wsypujemy oczyszczone,umyte i osuszone porzeczki.Delikatnie mieszamy.


 2.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


3. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z blaszki.


4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku.


5. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone.Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka,dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników.Lekko studzimy i smarujemy ciasto.


6. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.Po tym czasie kroimy i podajemy.
7.Smacznego.

Rady:
 Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz