czwartek, 21 maja 2015

Drożdżowe pierożki z jabłkami.

Pulchne i bardzo pyszne.Po prostu rozpływają się ustach.Polecam do kawy lub herbaty.Ciasto nie musi wyrastać,więc szybko możemy je przygotować.Jeżeli jabłka mają dużo soku to należy je odcisnąć,zbyt kwaśne można trochę posłodzić.Z przepisu wychodzi 24 pierożki..Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3 dag drożdży
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki śmietany 12 %
1 żółtko
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
4 jabłka
1 białko
cukier kryształ do posypania pierożków

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem.Do mąki dać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i drożdże ,zagnieść ciasto.Ciasto powinno być mięciutkie.


 2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Ciasto wałkować ,wykrawać krążki,na każdy nakładać startych jabłek,zlepiać jak pierogi,smarować białkiem i posypywać cukrem kryształem.



4.Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


 5.Pierożki piec około 25 -30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.


 6.Smacznego.

2 komentarze:

  1. BARDZO FAJNE ;) JADŁAM KIEDYŚ TAKIE I BYŁY PYSZNE;ZAPISUJĘ PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA CIASTA I CIASTECZKA W TY TE OD SIOSTRY ANASTAZJI;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)Pierożki są bardzo pyszne,moja rodzina je uwielbia.Polecam wypróbować.
    Chętnie skorzystam z zaproszenia:)
    Pozdrawiam Iza:)

    OdpowiedzUsuń