środa, 20 maja 2015

Ciasto śmietankowa kanapka.

Pyszne ciasto,wymyślone na szybko.Zapraszam.






Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
40 dag zsiadłego mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu,marmolady lub powidła ( do wyboru)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag masła lub margaryny (stopić i lekko wystudzić)

Krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Wykonanie:
1. Do miski dać kwaśne mleko,cukier,dżem,kakao,sodę,cynamon i dokładnie zmiksować,następnie dodać mąkę i znów zmiksować,na koniec wlać stopione masło.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie ubić.
4. Śmietaną przełożyć ciasto.
5. Do garnka dać cukier i kakao,dodać niewielką ilość wody,wymieszać,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę pogotować cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
6. Gotową polewą posmarować ciasto.Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ciasto na zsiadłym mleku musi być przepyszne i delikatne jak tak na jogurcie naturalnym, super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest niezwykle pulchne i mięciutkie.
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń