sobota, 7 maja 2016

Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem.

Pyszny deser dla wielbicieli kaszy manny i jabłek. Pysznie pachnący cynamonem. Przygotowuje się go bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam. Najlepiej smakuje gorący lub dobrze ciepły. Z przepisu wyszło mi 2 takie porcje jak na zdjęciu. Do przyprawienia jabłek użyłam niezwykle aromatycznego cynamonu cejlońskiego mielonego , a do udekorowania cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

 Jabłka:
2 duże dość twarde jabłka
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu mielonego

Manna:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
cukier do smaku

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę.

2. Na gorącą patelnię wsypujemy cukier, mieszając rumienimy go, następnie dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy jabłka. Jabłka dusimy w karmelu często mieszając, powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.

3. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cukier do smaku, gotujemy do zgęstnienia często mieszając.

4. Do szklanek przekładamy kaszę mannę i jabłka. Podajemy.

5. Smacznego.

2 komentarze: