poniedziałek, 9 maja 2016

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką.

Uwielbiam awokado, które jest pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej robię z niego pasty. Tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe grzanki...bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Polecam na szybką przekąskę. Zapraszam:)




Składniki:

1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 kromki chleba tostowego
odrobina masła
ulubione zioła ( u mnie cząber, oregano i papryka słodka )
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju
dowolna ilość szczypiorku

Wykonanie:

 1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie środek lekko wydrążamy łyżką, tak, żeby w każdej połówce zmieściło się jajko.

2. Jajka każde osobno wbijamy do miseczki, a następnie przekładamy do wydrążonych jajek. Oprószamy solą i pieprzem.

3. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem, posypujemy czosnkiem i ziołami.

4. Na blaszkę do pieczenia wlewamy olej i układamy awokado i grzanki, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż grzanki będą rumiane i chrupiące, a jajko w awokado się zetnie, tak około 15 minut. Jeżeli grzanki upieką nam się szybciej, należy wyjąć je z piekarnika.

5. Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno kroimy.

6. Awokado z jajkiem posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami.

7. Smacznego.

4 komentarze: