sobota, 28 maja 2016

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Uwielbiam kaszę jaglaną ponieważ jest bardzo zdrowa i wiele pyszności można z niej wyczarować. W formie pasztetu z warzywami jest bardzo pyszna i syta. Pasztet przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną suszoną natką pietruszkiziołami prowansalskimibiałym pieprzem mielonym od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
Masa na pasztet:
15 dag kaszy jaglanej
1 mały seler
3 marchewki
1 pietruszka
2 średnie cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
olej ( niewielka ilość )
foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.


 2. Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.





3. Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie natkę pietruszki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.


4. Foremki za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet układamy na blaszce do pieczenia.


5. Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.


6. Smacznego.





2 komentarze: