czwartek, 12 maja 2016

Placek ryżowo - grzybowy.

Taki placek ryżowo - grzybowy można przygotować na przystawkę, przekąskę lub obiad. Można go podać z ulubionym sosem, gorącym lub zimnym. Zapraszam:)





Składniki:

20 dag ryżu
1 marchewka
pół kilo pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego koperku ( świeżego, mrożonego lub suszonego )
zioła prowansalskie
kurkuma
masło do smażenia ( 3 łyżki )
2 płaskie łyżki żelatyny
3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
gałązki koperku do dekoracji

Wykonanie:

1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ryż zlewamy 1 szklanką gorącego bulionu, dodajemy marchewkę i gotujemy do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.



2. Pieczarki obieramy, płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie smażymy na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.
 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.


3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciepłego ryżu, dokładnie mieszamy.
 Do ryżu dodajemy również pieczarki i cebulę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra.


4. Przestudzony placek wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia, na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w kostki. Dekorujemy gałązkami koperku i podajemy.


5. Smacznego.


4 komentarze: