poniedziałek, 2 maja 2016

Półfrancuskie rurki z kremem

Zapewniam Was , że na takie rurki z kremem każdy się skusi. Bardzo kruche ciasto, pyszny i słodki krem, to wszystko sprawia, że gdy zjemy jedną to zaraz sięgamy po następną. Bardzo polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Dodam, że im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale pytanie, czy poleżą? Zapewniam, że nie. Bardzo polecam i życzę słodkich inspiracji.


 


 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto: 

2 jajka

25 dag masła lub margaryny

50 dag mąki tortowej

1 szklanka śmietany 18 %

 

 

Na krem:

2 żółtka

1 jajko

1 szklanka cukru

2 i pół szklanki mleka

5 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej

2 cukry waniliowe najlepiej z prawdziwą wanilią



Dodatkowo:


cukier puder do posypania

olej do posmarowania foremek

mąka pszenna do posypania stolnicy
 



Wykonanie pysznych rurek:


 1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.
 
 
 
 

2. Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.


 

 3. Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.

 

 

 

4. Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.

 

 

 

5. Krem: jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę, dodajemy 1 szklankę mleka i mąkę, dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Zmiksowane jajka wlewamy na gorące mleko przez gęste sitko, żeby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia kremu cały czas mieszając. Uważamy, żeby krem się nie przypalił.

 



6. Nadziewanie: Lekko przestudzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki. Krem gdy jest przestudzony dość szybko zastyga, więc trzeba bardzo ciepłym nadziewać. Następnie rurki oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy do zastygnięcia kremu. Zimne przechowujemy w lodówce. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 


 

Moje rady:

 Z mojej receptury wychodzi około 50 sztuk rurek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę zawsze przesiewam.

Krem gdy jest przestudzony dość szybko zastyga, więc trzeba bardzo ciepłym nadziewać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz