czwartek, 26 maja 2016

Ciasto ,, Rafaello ''.

Ciasto ,, Rafaello '' to niezwykle pyszne ciasto. Składa się z wielu warstw biszkoptów, herbatników i pysznego kremu z ajerkoniakiem, całość dopełnia kokosowa nutka. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo pracy...no może troszeczkę. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)




Składniki:

Biszkopt x 2:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt z białek:
3 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3 żółtka
2 i pół szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny ,, Kasia ''
15 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku

Dodatkowo:
5 dag wiórek kokosowych
64 sztuki herbatników

Wykonanie:
1. Biszkopty:
 Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
Biszkopt z białek: 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.



2. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.



3. Jeden biszkopt smarujemy kremem, układamy warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), smarujemy kremem i znów układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy biszkopt z białek. Biszkopt z białek smarujemy kremem i układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy drugi biszkopt. Biszkopt smarujemy krem i układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.


4. Gdy ciasto stężeje kroimy je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.


5.Smacznego.


Rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.

Warstwy od dołu:
1. Biszkopt.
2. Krem.
3. Herbatniki.
4. Krem.
5. Herbatniki.
6. Krem.
7. Biszkopt z białek.
8. Krem.
9. Herbatniki.
10. Krem.
11. Biszkopt.
12. Krem.
13. Herbatniki.
14. Krem.
15. Wiórki kokosowe.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam raffaello na herbatnikach, ale dawno nie robiłam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ono pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapewniam, że jest pyszne:)

      Usuń