wtorek, 25 sierpnia 2015

Styropian-czyli sernik bez sera.

Sernik bez sera?Czemu nie.Pierwszy raz piekłam to ciasto,przepis znalazłam w starym zeszycie,sprawdziłam w internecie i się okazało,że to dość popularne ciasto.Nie ukrywam też ,że pyszne.Masa jest bardzo delikatna w smaku.Dodam,że wszyscy myśleli,że to sernik.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masło lub margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy

Masa śmietankowa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika,drugą część ciasta wkładamy do lodówki,na około 30 minut.Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm,posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.


2. Białka przekładamy do miski,dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy śmietany,proszek do pieczenia i budynie w proszku,chwilę miksujemy.


3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto.


4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę śmietankową.


5. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut.Studzimy,najlepiej całą noc,wyjmujemy z blaszki,kroimy i podajemy.


 6.Smacznego.


2 komentarze: