czwartek, 6 sierpnia 2015

Jajecznica z pomidorami i grzankami.

Taką jajecznicę możemy przygotować na śniadanie lub kolację.Pysznie pachnie pomidorami.Przygotowałam wersję z grzankami,więc nie ma potrzeby podawania jej z pieczywem.Zapraszam.




Składniki:
 4 jajka
1 średni pomidor
masło do smażenia
2 kromki chleba tostowego
sól do smaku
pieprz ziołowy według uznania
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:
1. Chleb tostowy kroimy w małą kosteczkę,następnie rumienimy na suchej patelni.Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy.Pomidora płuczemy,osuszamy,obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
2. Jajka wbijamy do miski dodajemy sól i pieprz,lekko roztrzepujemy.
3. Na patelni rozgrzewamy masło,wlewamy masę jajeczną,chwile smażymy,gdy jajka są już lekko ścięte dodajemy pomidory i jeszcze chwilę smażymy.W razie potrzeby przyprawiamy do smaku sola i pieprzem ziołowym,dodajemy połowę grzanek i mieszamy.
4. Gorącą jajecznicę nakładamy na talerze,posypujemy pozostałymi grzankami i natką pietruszki.Podajemy.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz