sobota, 8 sierpnia 2015

Krucha tarta z marchewką.

Taka tarta będzie świetną propozycją na bezmięsny obiad.Marchewki zostały zapieczone w masie śmietanowo-jajecznej,do tego kruche ciasto.Tarta jest bardzo syta.Smakuje na gorąco i na zimno.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %

Nadzienie:
1 kg marchewki
1 pełna szklanka śmietany 12 %
4 jajka
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
natka pietruszki według uznania
5 dag sera żółtego

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
masło do posmarowania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy
natka pietruszki

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką,formujemy również brzeg z ciasta.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułka tartą.Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


2. Marchewki obieramy,płuczemy i kroimy w słupki,zalewamy gorącą wodą,dodajemy cukier i gotujemy do miękkości,odcedzamy i lekko studzimy. Do miski wbijamy jajka,dodajemy śmietanę i starty o dużych oczkach ser żółty,posiekaną natkę pietruszki,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.


3. Na przygotowane ciasto wykładamy marchewkę i zalewamy przygotowaną masą.


4. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni,aż masa ładnie się zapiecze.


5. Tartę wyjmujemy z formy,kroimy,posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.


6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz