czwartek, 6 sierpnia 2015

Ogórki w zalewie musztardowej.

Trwa sezon ogórkowy,warto więc przygotować kilka słoiczków ogórków właśnie w takiej zalewie.Są pyszne,takie lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy,w zimie będą pyszny dodatkiem do drugiego dania.Zalewy wystarczyło mi na 7 słoików o pojemności 250-300 ml.Zapraszam:)




Składniki:
 Zalewa:
5 szklanek wody ( szklanka o pojemności 250 ml )
1 szklanka octu 10 %
1 kopiasta szklanka cukru
2 łyżki soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
5 łyżek musztardy stołowej

Dodatkowo:
ogórki zielone ( około 2 kg )
koper
ząbki czosnku

Wykonanie:
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2. Ogórki myjemy i dokładnie osuszamy,następnie obieramy cieniutko,kroimy w słupki,jeżeli ogórki maja duże pestki to je usuwamy,w małych ogórkach nie ma potrzeby usuwać pestki.
3. Ogórki układamy w słoikach,do każdego słoika wkładamy koper i pół ząbka obranego czosnku.Zalewamy ostudzoną zalewą i zakręcamy.
4. Słoiki z ogórkami gotujemy 3 minuty od zagotowania.Studzimy i przenosimy do spiżarni.
5.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre! Ja robię takie w formie plasterków, nie słupków i podaje do obiadu jak sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.U mnie właśnie lubią w formie słupków i takie robię.W plasterkach to też fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń