sobota, 8 sierpnia 2015

Brownie z cukinią.

Zaintrygowało mnie ciasto z cukinią,więc postanowiłam je upiec.Wyszło tak pyszne,że nie można się od niego oderwać.Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne.Smak cukinii nie jest wyczuwalny,więc nawet trudno się domyślić,że jest z dodatkiem cukinii.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki oleju ( 125 ml )
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
8 kopiastych łyżek kakao
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 szklanki cukinii ( startej na tarce o dużych oczkach )

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Wykonanie:
1. Cukinię myjemy,osuszamy ,cieniutko obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.Cukinię przekładamy na sitko i osączamy ewentualnie z soku.
2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę,dodajemy cukier,cukier waniliowy i olej,ucieramy przez kilka minut,wbijamy jajka i ucieramy.Następnie dodajemy proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,jogurt naturalny,kakao,ucieramy do połączenia się składników.Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników.Polewę zdejmujemy z ognia i jeszcze mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
7.Smacznego.

Rady:
 Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

2 komentarze:

  1. Robiłam podobne i bardzo nam zasmakowało! A w przepisie chochlik Ci coś podmienił - masz 2 razy kakao a powinna być chyba 1 łyżeczka proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam Twoje ciasto,wygląda przepysznie:)
    Teraz widzę,że mam błąd,a czytałam tyle razy,fakt powinna być łyżeczka proszku,już poprawiam.

    OdpowiedzUsuń